Brahioplastika

Pri pomlajevanju nadlehti sta natančna ocena nepravilnosti videza in primerna izbira tehnike ključnega pomena. Pri mlajših pacientih z blagim ali srednjim kopičenjem maščobe nadlahti in dobro prožnostjo kože, priporočamo standardno ali CAST liposukcijo.  Pri tistih z blagim ali srednjim kopičenjem maščobe in tudi odvečno kožo najboljše rezultate dobimo z minibrahioplastiko z izrezom kože le v pazduhi. Kadar gre za  veliko odvečne kože se običajno odločimo za  standardno brahioplastiko z vzdolžnim rezom od pazduhe do komolca, z ali brez predhodne liposukcije, ki omogoca ohranitev senzoricnih zivcev in limfaticnih poti.

Liposukcija

Liposukcija je lahko sama zase način izboljšanja videza nadlehti, lahko pa je zgolj prva stopnja pri brahioplastiki z izrezom kože. Pri liposukciji se osredotočimo na notranje in zadajšnje kvadrante zgornje polovice nadlahti.

CAST liposukcija 

Pri tej tehniki poizkušamo z enakomerno odstranitvijo maščobe po celotnem obsegu roke zagotoviti kar najboljšo retrakcijo kože, tako globokih kot povrhnjih slojev.

Med postopkom roko razdelimo na sprednji stranski del, notranji del in zadajšnji stranski del. Na sprednjem stranskem področju nadlahti s površinsko liposukcijo odstranimo povrhnjo plast maščevja in podkožno maščevje. Zadnji stranski del nadlahti obdelamo z globoko, povrhnjo in podkožno liposukcijo, s čimer dosežemo kar najboljše krčenje odvečne kože. 

Minibrahioplastika

Primerna je za paciente z blago ohlapnostjo kože nadlahti in blagim do srednjim nabiranjem maščobe. Metoda je kombinacija liposukcije in odstranitve odvečne kože z omejenim rezom, skritim v pazduhi, ki lahko poteka tudi nad zgornjo polovico nadlahti.

Najprej z liposukcijo odstranimo odvečno maščobo, še posebno v zadnjem notranjem predelu nadlahti. Po liposukciji z elipsastim izrezom odstranimo odvečno kožo v pazduhi, ter pritrdimo povrhnji fascialni sistem roke. Tako lahko pri staranju uspešno preprečimo povešanje vzdolžne fascije nadlahti. 

Standardna brahioplastika 

Uporabljamo jo pri pacientih z več odvečne kože, z ali brez kopičenja maščobnega tkiva. Če je ob odvečni koži tudi velika količina maščobe, postopek začnemo z liposukcijo. 

Pri pacientih po obsežni izgubi telesne teže se pogosto pojavi odvečna koža nadlahti v obliki netopirjevih kril (batwings). Ta odvečna koža se razteza od komolca do pazduhe in na prsni koš. Odvečne kože v pazduhi in na prsnem košu s standardno metodo ne moremo zadovoljivo odstraniti, zato uporabimo metodo razširjene brahioplastike, ki sega preko pazduhe na prsni koš. Rez se ne konča v pazduhi, temveč se po potrebi razteza tudi na steno prsnega koša do točke, do kamor sega odvečna koža.

Pooperativno lahko pri brahioplastiki pride do komplikacij kot so serom, hematom, okužba,  senzorični izpadi, periferna živčna bolečina ter dehiscenca rane, predvsem v področju pazduhe. Po operaciji 2 dni priporočamo povijanje nadlahti s povoji, saj se tako lahko izognemo oteklini. Nato pacient lahko namesto povojev nosi posebna elastična oblačila ali rokave.