Intervju - Ona

Uroš Ahčan intervju ONA

Se vam zdi, da se danes več žensk odloča za lepotne operacije kot pred leti?
Z osamosvojitvijo in novim družbenim redom smo bili priča velikemu porastu estetskih posegov. Danes tako velikega porasta ni. Morda so bolj specifične želje in povečuje se povpraševanje za posamezne nove posege. Pred leti je bil strahovit porast uporabe botulinum toksina. V nekaj letih so v ZDA zabeležili preko 2000% porast teh posegov, z manjšim časovnim zamikom se je zelo povečalo tudi povpraševanje pri nas. Na splošno velja, da število velikih, zelo agresivnih operacij upada, tako v svetu, kot pri nas. Narašča pa število manj agresivnih posegov. Premaknila se je tudi starostna meja "uporabnikov", ki je bližja 30-tim kot 60-tim letom.

Kateri so najpogostejši razlogi za tovrstno odločitev? Se pacientke te starosti odločajo zgolj zaradi sebe (in iz sebe) in prepričanja o svojih telesnih pomanjkljivostih ali jih v to 'prepričajo' partnerji, mlajše kolegice, medije?
Vsakdo se odloči iz lastnega prepričanja, ker verjame v boljšo kvaliteto življenja. Ob tem imajo veliko vlogo ogledalo, partner, (starejše) prijateljice, medmrežje, rumeni in resni tisk, televizija, stanje na tekočem računu. Vrstni red naštetih dejavnikov pa je različen. V Sloveniji je možnosti zelo veliko in "priložnost dela tatu", pravijo.

Katere so najpogostejše operacije?
Pogosti so posegi pomlajevanja od kemičnega lupljenja kože, pomlajevanja z laserjem, redkeje dermabrazija. Globoke gube na obrazu lahko začasno izravnamo tudi z injekcijami biokemčno pridelanega Botulinum toxin A. Z dobro tehniko lahko na enak način dvignemo obrvne loke, kožo vratu. Različne biorazgradljive ali nerazgradljive polnilce se uporabljamo za povečanje ustnic in korekcijo gubic, ki zaokrožijo mladosten videz obraza. Pri bolj izraženih spremembah lahko svetujemo tudi večje posege: korekcijo vek, dvig obrvi in čela, korekcije kože in podkožnih maščobnih blazinic dela ali celotnega obraza in vratu. S starostjo povezane so tudi korekcije povešenih prsi, kože trebuha in trebušne stene po končanem rodnem obdobju, liposukcija in drugi manj pogosti posegi. Zelo pogoste so tudi kombinacije različnih tehnik. Pomemben je pravilen izbor, vrstni red in tehnična izveba.

Ali ste se srečali s kakšnimi res neverjetnimi željami svojih potencialnih pacientk, ki ste jih morali ali odsloviti ali 'zmanjšati' njihove želje?
Če želja gospe in gospoda ni skladna z mojim videnjem lepote in telesne skladnosti, oziroma poseg predstavlja tveganje za zdravje, ga osebno ne opravim. Z nožem se navadno tudi ne rešuje psiholoških težav in vedenjskih motenj.

Slišala sem, da se zgodijo tudi primeri, ko pripelje mož ženo k lepotnemu kirurgu in namesto nje 'naroči' operacijo po svojem okusu. Se je kaj podobnega zgodilo tudi vam?
S takimi primeri se osebno nisem srečal. Kot si vsakdo pri kosilu izbere pijačo in hrano po svojem okusu je dobro, da si po treznem premisleku izbere tudi poseg v svoje telo. To so navadno nepovratne spremembe!
Res pa je h kolegu prišla ženska, ki je svojega moža želela naročiti za podaljšanje nog.

Kateri so zadnji najnovejši lepotni posegi, ki jih izvajate tudi v Sloveniji?
V Sloveniji izvajamo praktično vse lepotne posege, ki se izvajajo v svetu. Zelo pomembno pa je, kje poseg izvedemo. V sloveniji je več dobrih ustanov, ki se ukvarjajo z estesko kirurgijo. Poleg nekaterih medijsko zelo pokritih, estetske operacije izvajamo tudi v UKC Maribor in v UKC v Ljubljani. Prednost velikih centrov je varnost, številčna kirurška ekipa, dežurni zdravnik, sestre, ki 24 ur na dan, več dni bdijo nad bolnikom in takoj prepoznajo in lahko rešijo zaplet. Menim, da je zelo velike posege varno izvajati le v teh centrih, še posebno pri nekaterih rizičnih bolnikih. V UKC spremljamo in sodelujemo tudi pri novostih in uporabljamo sodobno opremo. Imamo vse najnovešje laserske naprave, možnost endoskopske kirurgije. Trenutno pa uvajamo pomlajevanje s telesu lastnimi fibroblasti. Celicami, ki proizvajajo kolagen, ki jih pridobimo iz nekaj milimetrov velikega vzorca tkiva za uhljem in jih nato v laboratoriju Medicinske Fakultete namnožimo na miljone, vbrizgamo v usnjico in stimuliramo z laserjem. Tu vidimo prihodnost. Možna bo tudi banka teh celic. Odvzem pri 30-tih leti in uporaba pri 50-tih. Kirurgi uporabljamo preverjene najnovejše materiale (šive, vsadke, polnila), sodobne naprave (endoskope, harmonični skalpel, laser) in dobre kirurške tehnike, ki so povsem pimerljive s svetovnimi trendi.

Mi lahko zaupate, koliko so največ pripravljene stranke plačati za lepotne posege?
Nekaj so absolutni zneski. Bolj pomembno se mi zdijo relativni zneski, kakšen delež prihrankov je nekdo pripravljen plačati za operacijo, najeti posojilo (kar je v tujini reden pojav), prikrajšati družinski proračun in otroke. Absolutni zneski pri nas in v tujini pa so zelo različni. Ko sem lansko leto dva meseca preživel v Helsinkih v Siluetti kliniki in v Stockholmu na Akademikliniken, zneski 30.000 evrov za posamezne večje operacije niso bili redkost. V UKC so cene za enake posege precej nižje, privatne klinike pa delujejo po principu ponudbe in povpraševanja. Tudi zaradi cen pa zelo veliko Slovenk in Slovencev "zaide" na prostor bivše Jugoslavije, kjer so cene mnogo nižje, vendar pogosto skladne s kvaliteto oskrbe.

Glede na to, da se v svetu za lepotne operacije odločajo ženske iz srednjih slojev, me zanima, katere ženske se pri nas najpogosteje odločajo za operacije?
Žal nimam preverjenih podatkov in bi v odgovoru bolj ugibal. Navadno se o poklicu, sloju, življensjkem prepričanju z njimi tudi ne pogovarjam. Verjamem, da prihajajo tako ženske kot moški iz vseh slojev. Nekaterim zelo veliko pomeni zunanji videz in za operacijo varčujejo več let, odpovedujejo se dopustu in gledališkim predstavam.. Spet drugi zelo bogati, ki jim cena operacije ne predstavlja nobenega problema, se dobro počutijo v svoji koži in se ne odločijo za nobeno operacijo ali lepotni poseg. Ne enih ne drugih ne obsojam. Na srečo živimo v svetu, kjer si vsakdo lahko izbere svojo pot. Važno je, da smo na koncu srečni in da svojih odločitev ne obžalujemo. Tu pa pošten kirurg lahko nastopi v vlogi svetovalca.

Kakšne rezultate opažate pri svojih petdesetletnih strankah, če izvzamemo pozitiven odziv ob uspeli operaciji? Kako se počutijo v svoji koži, se spremenijo kot osebnosti?
Rezultati estetskih posegov navadno niso odvisni od starosti. Bolj pomembne so pravilno izbrane metode korekcij in pomlajevanja in stanje pred posegom.
Poleg posegov so važni tudi genetska zasnova, pravilna prehrana, športna aktivnost in rekreacija, psiho-fizični počitek, izogibanje zunanjim solarno-klimatskim učinkom in razvadam - zlasti kajenju, redna uporaba kozmetičnih preparatov in pripravkov. Ne vem če je kdo po posegu že rešil zakon in napredoval na delovnem mestu, zagotovo pa pravilno načrtovana in uspešna operacija ali estetski poseg vplivata na samozavest, samopodobo, zvečata osebno zadovoljstvo, delovno sposobnost in ustvarjalnost. Če človek po posegu ne pride več v ambulanto, oziroma ne išče iformacij po telefonu sem zelo optimističen in verjamem da smo skupaj dosegli cilj.

Bi lahko opisali svoj 'največji' uspeh, t.j. operativni poseg, ki je pacientki prinesel največ sreče in zadovoljstva?
Sreča je zelo relativen pojem. Sreča je lahko iskrena ali zaigrana. Razveselim se vsakega nasmeha na kontrolnem pregledu, bodisi po manjšem laserskem posegu ali veliki rekonstrukciji obnovitvi dojke. V spominu imam dečka, ki mu je mesoreznica hudo poškodovala prste na več nivojih in je potreboval zahteven mikrokirurški poseg, ki mi je poslal hvaležno pismo in priznanje s tekmovanja harmonikarjev, hranim razglednico z Everesta, ki mi jo je poslal bolnik, ki smo mu s prenosom velike hrbtne mišice pred leti rešili nogo in omogočili nov vzpon. Veselil sem se zmage ene od misic pri kateri ni prav nihče opazil predhodnega posega na prsih. Če se resno ukvarjaš s kirugijo pa hitro spoznaš, da ni prostora za evforijo, kajti hitro se lahko srečaš z nepredvidenimi situacijami in slabo voljo.

Odprtih debat o lepotnih operacijah je v Sloveniji mnogo. Kako gledate nanje, če upostevamo dejstvo, da se ukvarjate tudi z rekonstrukcijsko medicino, izvajate torej operacije, ki so življenjskega pomena in ne le 'kaprica' nekoga, ki si zgolj želi biti lepši, a je njegovo telo sicer popolnoma normalno?
Tako kot sadjarstvo in druge panoge, tudi sodobni razvoj medicine na najvišjem vrhu vodijo podobni (isti) ljudje. Ljudje, ki imajo ekonomske interese. Industrija, marketing, ekonomske potrebe pritiskajo z nesluteno močjo, ne oziraje se na resnične potrebe in želje potrošnikov (bolnikov). Marketing uspešnega podjetja s pomočjo medijev in medijske industrije, ki tudi ni imuna na korupcijo, napredovanja, brezplačna potovanja, bogato obložene mize in množice srebrnega pribora ..., javnost obvesti o revolucionarnem izumu, metodi, napravi ... in pridobi dodatno mnenje uglednega strokovnjaka s tega področja. Le-ta izdela "raziskavo", izda priporočilo, ki dodatno privabi ljudi. Na osnovi ugleda in premišljenih marketinških potez, prijetnih fotografij, in dobro vodeni strategiji trženja se pridružijo novi in novi bolniki, nato pa sledijo zakonitosti tržišča po principu ponudbe in povpraševanja. Tu medicina izgublja verodostojnost in izgubljajo ljudje. Osebno pa verjamem v vse posege, ki pomagajo ljudem, jih osrečujejo in izpopolnjujejo, vračajo funkcijo in izboljšajo estetski videz, pa naj bodo esteski ali rekonstrukcijski. Vse preveč pa je takih, ki niso ne eno, ne drugo, so pa vseeno zelo dragi.