Kako izbrati kirurga za estetski poseg?


ZA VSAKEGA, ki razmišlja o lepotnem posegu, je izbira kirurga zapleten postopek. V primerjavi z drugimi področji medicine je tradicionalna vloga družinskega zdravnika pri priporočilu izbire specialista pri lepotnih posegih bistveno manjša. Mnogo ljudi meni, da z vprašanji o lepotnih posegih po nepotrebnem obremenjujejo družinske zdravnike, saj ne gre za »resne« zdravstvene probleme. Na žalost so nekateri družinski zdravniki nenaklonjeni tovrstnim posegom ali ne znajo priporočiti primernega plastičnega kirurga. 

V DANAŠNJEM ČASU si informacije pogosteje poiščemo preko spletnih strani ponudnikov storitev ali reklamnih sporočil revij o življenjskem slogu. V pomoč in spodbudo so lahko osebna priporočila prijateljev, ki imajo izkušnjo z estetsko operacijo. Lepotna kirurgija je sestavni del plastične kirurgije, zahteva visok nivo usposobljenosti, izkušenj in poznavanja veščin. Njena popularnost in finančni vidik sta vabljiva za številne zdravnike z različnimi znanji in omejenimi izkušnjami, ki oglašujejo in nudijo svoje storitve na tem področju. Morebitni uporabniki morajo imeti možnost dostopa do zanesljive informacije o tem, ali bodo obravnavani s strani primerno usposobljenih in izkušenih zdravnikov, z ustrezno licenco.

VARNOST za uporabnike estetskih posegov zahteva pristop, izkušnje in znanje plastičnega kirurga, medicinskih sester, osebja v operacijskih prostorih in anesteziologa.


Filozof Platon je zapisal, da naj bi obstajale tri želje vsakega človeka: »Biti zdrav, postati bogat na pošten način in biti lep.« Platon je tudi z matematični miizračuni poskušal definirati lepoto, navsezadnje pa je izpostavil, da resnična lepota vseeno zahteva neko ravnotežje in peščico dobrega okusa.


PREOBREMENJENOST Z LEPOTO ni nov fenomen. Človek se je skozi zgodovino zelo zanimal za lepoto ali bolje rečeno za privlačnost in obliko, kar je razvidno iz kipcev in poslikav ženskega telesa iz pradavnine. V preteklosti so lepotne smernice določali umetniki, pisatelji, ljudje večje družbene veljavnosti, plemstvo. Danes so seveda stvari drugačne. Mediji, filmska produkcija, modni oblikovalci postavljajo trende in smernice, ki jim včasih podležejo tudi samooklicani ponudniki estetskih storitev. 

Dober estetski kirurg bo kdaj poseg tudi zavrnil, oziroma ga prestavil na kasnejši čas. Estetska kirurgija je več kot le preprosto razmerje ponudba - povpraševanje, temveč gre za celosten in poglobljen odnos med zdravnikom in pacientom. 

Za malo smeha: Zakaj je potrebno predhodno preveriti reference zdravnika. (video)