Ginekomastija

Prekomerno izraženo žlezno tkivo dojk pri moškem se pojavlja v 32 do 36%. Več kot 65% dečkov v adolescenci ima v 75% obojestransko ginekomastijo. Primarni vzrok je neskladje med količino estrogenov in androgenih hormonov, v korist estrogenov. Najpogosteje je idiopatska, lahko je fiziološka, bodisi neonatalna, zaradi krožečih estrogenov, ki pridejo preko placente, v času pubertete zaradi večje količine estradiola proti testosteronu ali v odrasli dobi zaradi zmanjšane količine testosterona, ali nesorazmerja med testosteronom in estrogenom. Manj pogosti vzroki so lahko posledica patoloških dogajanj, ciroze, tumorjev nadledvičnice, hipertiroidizma, hiperplazije nadledvičnice, prirojene ali pridobljenega hipergonadizma in pa tumorjev testisov. Med ostale vzroke štejemo farmakološke, marihuana, uporaba blokatorjev kalcijevih kanalov, spironolaktona, cimetidina, eroidov in drugi.

Histološko je opisano več tipov. Večjega tveganja za maligno preobrazbo ni, le v primeru klinefelterjevega sindroma, se le ta poveča za 60-krat.   

Pregled pred posegom. Pred posegom bolnika povprašamo po začetku nastanka, času trajanja, simptomih, uporabi zdravil in ostalih zdravstvenih težavah. Med pregledom ugotovimo delež maščobnega in žleznega tkiva, ptozo, količino odvečne kože in morebitne tumorje, pregledamo testise, odredimo pregled ščitnice, jeter, opišemo poraščenost po moškem in ženskem tipu. Glede na rezultate pregleda se morda odločimo še za dodatne preglede testisov in hormonskega statusa. Nato ginekomastijo uvrstimo v

-stopnjo I., če je minimalna, brez ptoze, manj kot 250 gramov tkiva,

-stopnjo II., če je zmerna, 250 do 500g tkiva, brez ptoze,

-stopnjo III., če je izražena hipertrofija z več kot 500 g tkiva, z začetno ptozo in

-stopnjo IV., če je zelo izražena, z izraženo ptozo.

Zdravljenje je odvisno od vzroka. Pri idiopatskih se lahko odločimo za opazovanje 3 do 18 mesecev. V kolikor je ginekomastija prisotna tudi po 12 mesecih, spontanega zmanjašanja zaradi razrasta fibroznega tkiva ne pričakujemo, zato na željo bolnika lahko napravimo estetsko korekcijo. V koliko so vzrok kemična sredstva je potrebno prekiniti s terapijo, ki ginekomastijo povzroča, pri patološki ginekomastiji je potrebno odstraniti vzrok oz. odkriti bolezen.

Pri kirurškem zdravljenju lahko uporabimo liposukcijo in odvečno tkivo izsesamo. Pri višji stopnji pa je izražen višek kože, zato je potrebno izbrati podobno kirurško tehniko, kot pri estetski korekciji dojk pri ženskah (mastopeksiji ali redukcijo). Pri korekciji preko manjšega reza na spodnjem robu kolobarja odstranimo mlečno žlezo in maščevje. Če ugotovimo, da je poleg mlečne žleze tudi obilno podkožno maščevje (žlezno maščobni ali maščobni tip ginekomastije), si pomagamo tudi z liposukcijo. (odstranitev mlečne žleze in maščevja preko manjšega reza na spodnjem robu kolobarja na desni strani)

Med zaplete uvrščamo prekomerno korekcijo, ki je opisana v 18%, slabemu brazgotinjenju v 18%, nastanku hematoma v 16%, seroma v 9% ali premajhnemu izrezu tkiv v 22%. Večina bolnikov je z operacijo zadovoljna, kljub zgoraj opisanim zapletom.