Pomanjšanje prsi

ptozi ali povešenju dojk govorimo, kadar je prsna bradavica pod ravnino (inframamarne) gube pod dojko. Največkrat je ptoza posledica izgube teže, spremenjenih lastnosti kože (solarno klimatski učinki in staranje) in zmanjšanja žleze zaradi hormonskih sprememb (nosečnost, dojenje, menopavza). V primeru, da sta dojki povešeni in ¨prazni¨- brez večje količine maščobno-žleznega tkiva, dojki le preoblikujemo z izrezom odvečne kože. Operacija se imenuje mastopeksija (dvig dojk). Včasih lahko uporabimo tudi prsne vsadke. 


Pogosto pa je del makromastije (velikih dojk zaradi hormonskih dejanikov in debelosti, ko se poveča žlezno-mašcobno tkivo dojke).Bolnice navadno tožijo zaradi obcutka teže in bolecin v predelu dojk, vratu in hrbta, V kožni gubi pod dojko pa se zaradi draženja in vlažnega okolja pojavljajo ponavljajoca vnetja. Če dojki spremenimo obliko in zmanjšamo prostornino z izrezom maščobno-žleznega tkiva (navadno od 500-1000 g) govorimo o redukcijksi mamaplastiki. 


Poznamo različne tehnike korekcije prevelikih in povešenih dojk. Skupno vsem tehnikam je izrez odvečne kože, preoblikovanje (zmanjšanje) žleze in premestitev kolobarja in bradavice v primernejši položaj (približno 20-24 cm od zgornjega roba prsnice in 11-13 cm od sredine prsnice. Včasih si pomagamo tudi z liposukcijo posameznih predelov dojk. Končni cilj sta telesno skladni, simetrični dojki primerne velikosti in oblike in odprava funkcionalnih težav. 

Vse tehnike so povezane z brazgotinami okoli kolobarja in bradavice, navpične brazgotine pod kolobarjem in v večini primerov tudi brazgotine skrite v gubi pod dojko (obrnjeni »T«). 

 

Bolnice opozorimo tudi na morebitne zaplete (krvavitev po operaciji, odmrtje dela kolobarja in bradavice, slabša občutljivost kože, moteno ali odsotno dojenje).

Največji izziv pri operacijah prsi pa predstavljata dojki, ki nista skladni po prostornini in/ali obliki. Uporabiti moramo različne tehnike, da dosežemo primerno simetrijo. Najpogosteje pri operaciji uporabimo prsne vsadke in tehnike za korekcijo velikih in povešenih prsi. Poznati pa moramo tudi tehnike korekcije tubularno oblikovanih prsi, kjer uporabljamo rez okoli kolobarja, ki ga moramo tudi ustrezno zmanjšati.