Povečanje prsi

Operacija povečanja dojk (augmentacijska ali zvečevalna mamaplastika) je skupno ime za različne kirurške posege, ki imajo enak cilj: lepši in naraven videz in telesu primerno povečanje dojk. Ko se odločate o povečanju dojk je zelo pomembno, da se z izbranim kirurgom natančno pogovorite o različnih pristopih pri namestitvi vsadka oziroma proteze in izberete mesto kirurškega reza.
 rez v gubi pod dojko je najbolj pogosto uporabljen rez, ki je skrit v kožni gubi pod dojko in nudi dobro preglednost med operacijo in lahko vstavo proteze,
• rez v pazduhi je primeren za ženske, ki ne želijo imeti brazgotin v področju dojk,
• rez ob kolobarju je zelo dobro skrit, vendar ni primeren za vse bolnice. 
Vsi rezi imajo za posledico nekaj centimetrov dolgo brazgotino v ravnini kože, ki največkrat ne predstavlja večje estetske motnje.

Ne glede na izbiro reza pa je pomembno, da izberemo primerno namestitev vsadka. Vsadke lahko med kirurškim posegom povečanja prsi namestimo pod mlečno žlezo (pod-žlezna vstava) ali pod veliko prsno mišico (podmišična vstava).
• Podmišična namestitev navadno zmanjša možnost nastanka brazgotinsko-vezivne ovojnice okoli vsadka, kot posledica normalnega tkivnega odgovora. Vsadka pod kožo ne tipljemo in manjše neravnine niso opazne. Lažja je tudi ocena rezultata pri mamografskem pregledu. Pomanjkljivost pri tej namestitvi pa je zlasti daljši čas operacije in daljši čas okrevanja.
• Podžlezna namestitev omogoča hitro in enostavno namestitev vsadka in krajši čas okrevanja. Možna pomanjkljivost pa je težja razlaga rezultatov mamografske preiskave in večja pogostnost vezivne ovojnice in opaznost drobnih neravnin ali robu vsadka, ki jih lahko tipljemo.
Ko se odločite za povečanje dojk lahko izbirate med številnimi vsadki različnih oblik, materialov, površine in velikosti. Tako lahko danes kirurg uporabi povsem individualni pristop in se na osnovi pregleda, meritev in želja odloči med več kot 300 različnimi vsadki: vsadki poljneni z gelom, vsadki napolnjeni s fiziološko raztopino, različnih oblik (okrogli in kapljičasti anatomski vsadki, ki omogočajo bolj naraven videz prsi in imajo različne stopnje projekcije dojke po operaciji. 

Kirurški poseg povečanja prsi se navadno izvaja v bolnišnici ali strokovno usposobljenemu centru v splošni anesteziji. Navadno ste v bolnišnici en dan ali pa odidete domov nekaj ur po posegu. Dolžina operacije je odvisna od izbire velikosti vsadka in načina vstave. Navadno traja eno do dve uri. Izbrani kirurg bo naredil nekaj centimetrov dolg rez, na mestu, ki sta ga med pregledom pred posegom izbrala. Nato bo oblikoval primerno velik žep v katerega bo vstavil prsni vsadek pod mlečno žlezo ali pod prsno mišico. Po vstavitvi vsadka, se bo kirurg odločil za drenažno cevko za odvajanje izcedka iz rane oziroma telesne votline in rano zašil po plasteh. Da bi dosegli kar najboljši rezultat in bi bilo vaše okrevanje kratko, se bo vaš zdravnik z vami pogovoril o specifičnih operacijskih tehnikah, ki so skladno z vašimi željami najbolj primerne.

Okrevanje je različno in odvisno od številnih dejavnikov (lastnosti tkiva, velikosti vsadka, mesta vstave itn.). Navadno boste imeli nekaj dni po operaciji povečanja dojk zmerne bolečine, ki so posledica raztegnitve mišice in kože in pritiska na čutilne živce. Največje bolečine so v prvih 24 do 72 urah in jih bo kirurg na oddelku blažil z različnimi sredstvi proti bolečinam. Dojke bodo sprva otekle in boleče na pritisk. V nekaj dneh bo kirurg odstranil drenažne cevke, kar je hiter in enostaven poseg, ki ne potrebuje anestezije. Z lažjimi telesnimi aktivnostmi lahko navadno začnete po enem tednu.

K hitrejšemu okrevanju in primernem položaju dojk pomembno vpliva tudi uporaba posebnega nedrčka ali kompresivnega perila. Ta so oblikovana tako, da vam omogočajo dodatno oporo med okrevanjem in zmanjšujejo bolečine. Natančno upoštevajte vsa navodila izbranega kirurga za celotno obdobje okrevanja po operaciji. Če se pojavijo zapleti, ki so v prvem obdobju po operaciji zlasti nabiranje tekočine v žepu ob vsadku (naraščajoča oteklina dojke in bolečine) in znaki vetja, ki se kažejo s povišano telesno temperaturo, kljuvajočo bolečino in pordelostjo kože, se nemudoma posvetujte s svojim zdravnikom.