Korekcija trebuha - Abdominoplastika

Izraz zajema celo vrsto kirurških posegov, katerih namen je popraviti nepravilnosti trebušne stene zaradi odvečne kože, maščobnega tkiva sprednjega dela trebuha in/ali ohlapnost mišično-aponevrozne stene trebuha. Da bi dosegli čim boljši rezultat in s tem zadovoljstvo pacienta, te posege med seboj pogosto kombiniramo. Že pri pregledu pacienta poskušamo ugotoviti, katera od možnih nepravilnosti je vzrok za deformacijo trebuha in na podlagi tega izberemo ustrezno kirurško tehniko oziroma njihovo kombinacijo.

Indikacije za kirurški poseg so: odvečna koža in maščobno tkivo na trebuhu z ali brez ohlapnosti sprednje trebušne stene, ohlapnost mišično-aponevrozne stene trebuha.
Kontraindikacije so: debelost celotnega telesa, povečanje notranjih organov trebuha, nerealistična pričakovanja, psihična nestabilnost, kajenje, načrtovana nosečnost v bližnji prihodnosti.
Relativne kontraindikacije: že obstoječe brazgotine v predelu trebuha, kronični bolniki z znanim diabetesom, KOPB, boleznimi srca in ožilja.

Za abdominoplastiko je najbolj primerna mlada, zdrava oseba, ki ne kadi in ima blizu normalnega ali normalni indeks telesne mase (ITM).

Opis posega

Klasično abdominoplastiko napravimo v splošni anesteziji z rezom prečno nad sramno kostjo, ki sega do sprednjega roba obeh črevnic in leži na istem mestu kot brazgotina po carskem rezu (slika).  V kranialni smeri začnemo dvigovati podkožno tkivo od mišične fascije trebušne stene do ksifoida in obeh rebrnih lokov. Pri tem je potrebno paziti, da pri dvigovanju ne poškodujemo vseh žil prebodnic in popka, ki ostane pritrjen na podlago. Na koncu potegnemo prost kožno-podkožni pokrov v kavdalni smeri, odvečno kožo izrežemo in popek prestavimo na novo mesto. V kolikor med operacijo hkrati ugotovimo tudi ohlapnost trebušne stene, napravimo plikacijo trebušnih mišic. Če po izrezu kože še vedno ostane nakopičeno maščobno tkivo v ledvenem ali kranialnem delu, opravimo dodatno liposukcijo. Operacijo zaključimo z drenažo in šivi kože po plasteh. 
 
 
Pri operaciji odstranimo odvečno kožo in tako telo dobi lepši obris. Brazgotina je načrtovana tako, da je skrita v t.i. bikini liniji. 

Mini abdominoplastika je poseg pri pacientih z odvečno kožo na trebuhu in ohlapnostjo trebušne stene pod popkom. Rez je manjši in omejen na srednji del trebuha, ravno tako pa poteka v t.i. bikini liniji. S tem pristopom lahko opravimo odstranitev manjšega dela kože in omejeno plikacijo trebušne stene.

Fleur-de-Lis ali inverzni T abdominoplastika, pri kateri s prečnim rezom odstranimo odvečno kožo in maščobo predvsem s spodnjega dela trebuha, hkrati pa odstranimo tudi odvečno kožo nad popkom z manjšim navpičnim rezom (slika). Osrednji del sprostimo od podlage navzgor vse do ksifoida in navzdol do sramne kosti, odvisno od količine odvečne kože. Ključnega pomena za preživetje kožnih režnjev je, da jih, razen v področju reza, ne prekinemo od spodaj ležeče fascije.

Obratna abdominoplastika. V ameriški literaturi jo je prvi opisal Baroudi l.1979. Prečni rez poteka v višini submamarne gube, odvečna koža in maščobno tkivo se potegneta navzgor in se izrežeta. S posegom odstranimo tkivo, katerega s prej opravljeno klasično abdominoplastiko nismo mogli odstraniti ter tkivo, ki se nabira predvsem v zgornji polovici trebuha. Zaradi pristopa jo lahko hkrati kombiniramo s korekcijo prsi.
 

Pooperativna oskrba

Pacientom po posegu namestimo steznik za trebuhu, ki ga stalno nosijo vsaj 6 tednov po posegu ležijo s skrčenimi nogami in uporabljajo kompresijske nogavice. Sprva čutijo močan vlek v predelu brazgotine, vendar se s časoma koža raztegne. Pacientom odsvetujemo dvigovanje težkih bremen približno 3 mesece, saj bi na ta način lahko povzročili dodatno napetost zašitih mišic. Med tretjim tednom in tretjim mesecem fizično aktivnost postopoma povečujemo.

Možni zapleti po posegu so: vnetje rane, dehiscenca rane, hematom, serom, nekroza tkiva, prekomerno brazgotinjenje, parestezije, globoka venska tromboza, nepravilno oblikovanje popka.