Starostne bradavice, pege, pigmentna znamenja in dermatofibromi

 

LASERJI OMOGOČAJO NATANČNO nadzorovano ablacijo povrhnjih plasti tkiva (nekaj deset µm debelo epidermalno plast kože) in jih uporabljamo za odstranjevanje benignih pigmentiranih in nepigmentiranih kožnih sprememb (seboroične keratoze, aktinične keratoze, plane bradavice, sebacealni adenomi, siringomi, trihoepiteliomi, ksantelazme, lentigi, cafe-au-lait znamenja, dermatofibromi, melasme, povnetne hiperpigmentacije, nevocelularni nevusi, keloidi in hipertrofične brazgotine).

Bradavice, znamenja

ZA ZDRAVLJENJE površinskih kožnih sprememb in benignih kožnih tumorjev uporabljamo laserje, ki sevajo svetlobo daljših valovnih dolžin (e.g. Er: YAG, 2940 nm), ki se dobro absorbirajo v molekulah vode. Absorbcija snopa fotonov visoke energije v kratkem času (< 1 msek) povzroči uparevanje intra in ekstracelularne tekočine in posledično uničenje tkiva. Podaljšanje sunka povzroči slabšo ablacijo in večjo toplotno obremenitev oklnega tkiva ter boljšo hemostazo.  

Erbijev laser, ki delujejo po principu ablacije se v estetski kirurgiji uporabljajo tudi za odstranjevanje brazgotin po aknah, tetovaž ter zdravljenje rinofime. Odstranitev zgornjih plasti kože spodbudi rast novih celic in tvorbo kolagena, kar uporabljamo pri ablativnem glajenju starostno spremenjene in od sonca poškodovane kože.

 

Seboroične keratoze so najpogostejše benigne epitelijske kožne spremembe, ki se prično pojavljati po tretjem desetletju starosti. Običajno so številne, predvsem na koži obraza, lasišča, hrbta ter zgornjih okončin. Sprva se pokažejo kot ostro omejene, svetlo rjave lise rahlo dvignjene nad ravnino okolne kože. S časom se zadebelijo, površina postane groba, nagubana in temneje pigmentirana, lahko tudi črna. Dajejo vtis kot, da so prilepljene na kožo. Na dotik se zde mastne. Rastoče, neenakomerno pigmentirane, asimetrične seboroične keratoze je včasih težko ločiti od melanoma, čeprav ima melanom običajno tanjšo, gladko površino ter pestrejšo obarvanost (poleg rjavo- črnih še rdeče, modre ali sive odtenke). Seboroične keratoze nimajo malignega potenciala. Ob mehanskem draženju se lahko vnamejo ali zakrvavijo. Če se pojavijo eruptivno je potrebno izključiti paraneoplastični sindorm (Leser-Trelat).

Ksantelazme so rumene mehke papule, ki se združujejo v večje plošče. Vidimo jih predvsem na medialni strani zgornjih (redko spodnjih) vek. Nastanejo zaradi nalaganja lipoproteinov v koži, čeprav so koncentracije serumskih lipoproteinov redko zvišane.

Infekcijski fibroepiteliomi (bradavice), ki jih povzročajo humani papilloma virusi različnih tipov. Oblika je odvisna od območja kjer zrastejo ter od tipa virusa.  Mladostne bradavice pri otrocih so skoraj gladke nad okolico rahlo dvignjene papule, kožne ali bledo rjave barve na hrbtiščih rok ali obrazu, ki skoraj vedno spontano izginejo. Pri odraslih so najpogostejše navadne bradavice, ki imajo trdo, hrapavo, papilomatozno površino. Pojavljajo se na hrbtiščih rok, zlasti prstov ter na podplatih in kolenih. Bradavice na podplatu se pojavljajo na mestih podvrženim velikim obremenitvam. Pri hoji lahko keratotični trni s pritiskom na periost povzročajo hude bolečine. Papilomatozne bradavice zrastejo v vlažnem intertriginoznem okolju in so mehke s koničasto papilomatozno razcepljeno površino. Condyloma acuminata so skupinske, koničaste, pecljate bradavice z papilomatozno rastjo. Zrastejo na krajih, ki so vedno vlažni (perpucijska vreča, glans penisa, labija ženskega spolovila, okolica anusa) 

Rinofima je gomoljasta sprememba nosu zaradi hipertrofije vezive in hiperplazije žlez lojnic se lahko pojavlja v sklopu rozacee, skoraj izključno pri starejših moških. Običajno je potrebno večkratno zdravljenje, zlasti pri bolj napredujočih oblikah bolezni.

Fibroepitelijski polipi (pecljati dermatofibromi) Številne, običajno pecljate lahko pa tudi širokobazne tvorbe iz vezivnega tkiva, pokrite z nekoliko zadebeljenim epidermisom, velikosti do 1 cm,  ki se pojavljajo zlasti v pazduhah, pod dojkami in v spodnjem delu vratu.

Rinofima.

Hipertrofične brazgotine in keloidi. V začetku imajo enak videz. So nad ravnino okolne kože dvignjene, rdečkaste, gladke, čvrste tvorbe, ki nastanejo na mestu prekinjene ali poškodovane kože. Hipertofične brazgotine se od keloida razlikujejo po tem, da se lahko s časom spontano zmanjšajo. Keloidna brazgotina ima bolezensko povečano vsebnost kolagena in raste podobno kot tumor prek robov začetne brazgotine. Za lasersko zdravljenje so primerne le manjše brazgotine, zlasti pa brazgotine po aknah.