Lasersko odstranjevanje tetovaž

Vsako leto se po svetu za tetoviranje odloči na tisoče ljudi, med njimi pa je tudi precej najstnikov, ki skozi tetoviranje nemalokrat iščejo lastno identiteto. Popularnost tetovaž tako iz leta v leto narašča tudi pri nas. Vendar pa jih vsaj polovica to odločitev kasneje obžaluje in se želijo motečega okrasa na svoji koži za vedno znebiti, kar pa, žal, ni vedno tako preprosto.

KAKO SE LAHKO ZNEBIMO MOTEČE TETOVAŽE?
Obstaja več možnosti odstranitve tetovaž vključno s kirurškim izrezom, dermabrazijo (brušenje kože), salabrazija, kriokirurgija, kemični piling in kozmetična tetovaža, oziroma prekrivanjem. Te metode so invazivne in boleče, in lahko pogosto povzročijo brazgotinjenje ali celo razbarvajo kožo. Poleg tega so te metode dokaj dolgotrajne in tudi drage. Na to, da se vedno več ljudi odloči odstraniti tetovažo, je zagotovo vplivalo dejstvo, da so danes na voljo tudi manj invazivne metode, ki na koži ne puščajo brazgotin, predvsem pa so mnogo manj boleče. V zadnjih letih so se pojavili LASERJI, ki obljubljajo skoraj takojšnjo odstranitev tetovaže.Obstaja več različnih laserjev, ki so primerni za odstranjevanje tetovaž, imenovanih QSRL, ND:Yag ter Alexandrini laser in so dostopni tudi pri nas. Sami začetki uporabe laserja za odstranjevanje tetovaž segajo v pozna 1980-a. Običajno je bilo potrebno več posegov, ki pa so bili običajno boleči in so pravtako povzročili nastanek brazgotin. LASER je danes postal standardno zdravljenje za odstranjevanje tetovaž, saj v rokah strokovnjaka nudi učinkovito, brezkrvno zdravljenje z nizkim tveganjem in z minimalnimi stranskimi učinki. Vsak postopek se izvaja v eni ali več obravnavah, bolnik pa gre lahko po opravljenem posegu domov. Poseg lahko napravimo brez ali pa v lokalni anesteziji.

Kako odstranimo tetovažo z laserjem?

Visokoenergetski laserski aparati, ki se uporabljajo za odstranjevanje tetovaž, proizvajajo le svetlobo točno določene valovne dolžine, za katero je značilno, da se absorbira le v določeni barvi. Laserski aparat oddaja svetlobo v zelo kratkih pulzih, ki trajajo le nekaj nanosekund. Ker se lahko svetloba določenega laserskega aparata absorbira le v določeni barvi pigmenta, to pomeni, da se določen aparat lahko uporablja za odstranjevanje le natančno določene barve.Za odstranitev večbarvne tetovaže je zato običajno potrebnih več laserjev.

Najnovejši Fotonin laser QX MAX je izdelan posebej za takšne posege, saj gre za sistem, ki nudi štiri različne valovne dolžine v eni napravi in zato z njim učinkovito odstranimo tudi večbarvne tetovaže.  

Fotonin laser z nanosekundnim pulzom ustvari foto-akustični učinek v koži. Barvilo v koži absorbira lasersko svetlobo, ki majhne delce pigmenta razgradi, ne da bi poškodoval druge kožne strukture. Razgrajene delce tetovaže potem po naravni poti odstrani naš imunski sistem, ta proces pa traja več tednov. Laser namreč uniči barvilo, ki se razbije v dovolj majhne kapljice, da ga naš krvni obtok odstrani. Večji delci barvila, zahtevajo seveda več obravnav. 

 

 

VIDEO

 

 

 

Previdno pred posegom!

Preden se odločite za lasersko obravnavo, je sončenje ali obisk solarija strogo prepovedan, prav tako ni priporočljivo jemati določenih zdravil. Zelo pomembno je, da vam tetovažo odstrani usposobljen strokovnjak, po možnosti kirurg ali dermatolog, ki na pregledu najprej preveri tip tetovaže ter s testom ugotovi, kakšen bo končni rezultat. Indikacije za uporabo laserja morajo biti pravilno postavljene, saj se laser pojmuje kot kirurški inštrument. Ob poznavanju kože je potrebno tudi poznavanje aparata in njegovih fizikalnih lastnosti, pa tudi kako ukrepati ob pojavu neželenih stranskih učinkov, če bi do njih slučajno prišlo.  


Nestrokovno odstranjena tetovaža (uporabljen napačen laser).
 
 
Kot zadnja možnost nato ostane odstranitev celotne kože, skupaj s tetovažo. Rezultat je estetsko precej manj sprejemljiv.
 
 

Koliko obravnav bo potrebnih za popolno odstranitev tetovaže?

Število potrebnih obravnav je zelo odvisno od velikosti, lokacije, globine, starosti in barve tetovaže, ter od tega ali gre za amatersko ali profesionalno tetovažo. 

Za odstranitev manjše tetovaže morate strokovnjaka obiskati dvakrat, povprečno pa je poseg potrebno opraviti 4 do 8 krat in ga ponoviti vsakih 4 do 6 tednov, do popolne odstranitve moteče tetovaže. Večje tetovaže zahtevajo več obiskov. Med enim in drugim obiskom mora miniti vsaj 4 do 6 tednov, saj imajo na ta način celice organizma dovolj časa, da odstranijo pigment. Lažje odstranljive so temne barve, kot sta temno modra in črna, več težav pa je s svetlimi barvami; rumeno, zeleno, oranžno in kožno bravo.V teh primerihje tetovažo težko povsem odpraviti. Obravnave ponavadi trajajo 10 - 30 minut lahko pa tudi dlje, odvisno od velikosti tetovaže. 

Večina bolnikov kmalu poroča o izboljšanju. Vendar pa lahko zahteva velika ali močno obarvana tetovaža večje število obravnav, da dosežemo dober rezultat.

Kakšna bo koža po zdravljenju?

Po terapiji z laserjem lahko koža pobledi in na območju okoli tetovaže nekoliko pordi ter rahlo oteče koža je lahko tudi nekoliko bolj hrapava, vendar vsi ti znaki kmalu izginejo. Gre za normalen proces ki sčasoma izzveni. 

Ali bo tetovaža odstranjena v celoti?

Zavedati se je potrebno, da vseh tetovaž ni mogoče povsem odstraniti. Na to vpliva velikost risbe, barva in njeni toni ter globina tetovaže. Pigment nekaterih barv lahko vsebuje železo, ki na koži po obdelavi z laserjem oksidira. Koža na tem mestu potemni, kar pa neizkušen in neprimerno izučen terapevt zlahka spregleda in naredi s tem več škode kot koristi. Namreč; če uporablja mojster tetovaž posebne mešanice barvil, mora zdravnik na koži pred obravnavo najprej narediti test in preveriti kako se koža odzove, saj je tveganje, da ostane na koži trajni neestetski spomin na tetovažo, precejšnje. 

Vnaprej je težko napovedati točno stopnjo odstranitve, saj zdravnik nikakor ne more vedeti, katero od več sto barvil, ki so danes na voljo, je bilo pri tetovaži uporabljeno. Kakšni so stranski učinki?

Ker je odstranjevanje tetovaž z laserjem bolj zapleten proces, kot se to sprva zdi, lahko ob napačni uporabi pusti tudi trajne posledice na koži ali celo očeh. Zato se prepričajte, da je oseba, ki vam bo odstranila motečo tetovažo zdravnik, ki je specializiran za odstranjevanje tetovaž z laserjem, saj lahko danes laserske storitve ponudi vsakdo, tudi brez ustreznega znanja.

Najhujši stranski učinki so običajno posledica nepravilne uporabe laserske naprave, zaradi pomanjkanja izkušenj in nepoznavanja aparata ali pa pri uporabi laserja ob neprimernem stanju kože (na primer na osončeni koži ali ob določeni kožni bolezni). Gre za širok spekter nezaželenih pojavov; od podplutb, vnetja, otekanja, pa vse do razbarvanja kožne površine, prekomernega obarvanja kože, sprememb v strukturi kože, opeklin in brazgotinjenja. V najslabših primerih so posledice trajne.

Občasno se po posegu pojavi hipopigmentacija (posvetlitev) kože, vendar pa se običajno normalni ton kože povrne v roku 6-12 mesecev po zadnji obravnavi. Nekateri bolniki poročajo o rahlo pekočem občutku neposredno po opravljenem posegu. Zato zdravnik obdelano mesto namaže z anestetičnim mazilom. 

Na nekaterih barvah pa lahko laser tudi zataji. Tedaj je treba pomisliti tudi na druge načine odstranjevanja tetovaže. Težava pri barvah za tetoviranje je namreč predvsem v tem, da nikoli ni povsem jasno, iz česa so sestavljene, saj danes nikjer v svetu ne obstajajo točno določeni normativi za označevanje barvil, ki se uporabljajo za tetovaže.

Primerjava z drugimi metodami odstranjevanja tetovaže?

Odstranitev tetovaže z laserjem je v primerjavi z drugimi metodami varna in popolnoma neinvazivna, vendar predvsem v rokah izkušenega strokovnjaka. 

Kakšna je cena zdravljenja?

Cena zdravljenja se razlikuje glede na velikost in barvo tetovaže. Razlika v ceni gre predvsem na račun števila potrebnih obravnav. Večja kot je tetovaža, večje število obravnav, ter daljše obravnave bodo potrebne.

Kako ravnati s kožo po opravljenem posegu?

Odstranjevanje tetovaž nosi tudi tveganje za okužbo zato je potrebno pri odstranjevanju ravnati skrajno previdno. Po končanem odstranjevanju tetovaže, je potrebno pet ali šest dni kožo mazati z antibiotičnim mazilom, ki prepreči okužbo.Kože, kjer je bila tetovaža, ne smemo izpostavljati soncu, ne da bi jo prej namazali s sredstvom z visokim zaščitnim faktorjem.

Nenazadnje…

Danes je na našem trgu veliko različnih naprav, med njimi so tudi tako imenovane IPL naprave ('Intense Pulsed Light' ali intenzivno-impulzni svetlobni viri), ki pravzaprav niti niso laserji, temveč naprave, ki oddajajo visokoenergetsko svetlobo širokega spektra in ne nudijo zadovoljivih rezultatov pri odstranjevanju tetovaž. Poleg tega, trenutno v Sloveniji ni zakona ali predpisov o tem, kdo z laserskimi napravami lahko ravna in kdo ne. Prav tako je pomanjkljivo tudi izobraževanje. Veliko laserskih naprav je namreč pri nas moč najti v kozmetičnih salonih, kjer ponujajo širok spekter laserskih storitev. Ob vseh že omenjenih možnih zapletih pa lahko nedvomno trdimo, da visokoenergetski laserji sodijo le v roke zdravnikov, pa še to le tistih, ki so opravili ustrezno izobraževanje.