Ohromitev obraznega mišičja - botulinum toksin (botox)

Gube so fine povrhnje linije, ki so sprva manj opazne, s časom pa se povezujejo in širijo v vse smeri. Dinamične gube, ki segajo v zgornjem delu kože (imenujemo jih tudi mimične linije), so pravokotne na smer delovanja ponavljajočega vleka spodaj ležečih obraznih ali vratnih mišic. Ko se mimične linije poglobijo v usnico nastanejo brazde ali trajne statične gube, ki se s časom prekrivajo in poglabljajo. Primarni vzrok za nastanek gub sta ponavljajoče kontrakcije obraznih in vratnih mišic in spremembe sestave kože pod vplivom zunanjih dejavnikov.

Dinamične gube so najbolj opazne na zgornjem delu obraza. Spremembe in dolgotrajno delovanje čelne mišice povzroči nastanek horizontalnih gub (ali črt zaskrbljenosti). Hipertrofija mišic na korenu nosu (procerus in corrugator supercili), povzroči nastanek prečnih ali poševnih gub spodnjega dela čela. Vranje nožice (stranske očesne gubice) so vzrok delovanja (orbikularne) očesne mišice.

Glajenje gub

Kontrakcija mimičnih mišic obraza, ki povzroči nastanek sprva dinamičnih gub, kasneje pa globokih statičnih gub lahko preprečimo z injiciranjem majhnih količin botulinum toksina A v izbrane mimične mišice obraza. Botulin toksin proizvaja bakterija Clostridium Botulinum, ki izloča 7 različnih nevrotoksinov. Na tržišču sta prisotna botulinum toksina A in B. Tip A se uporablja za estetsko odstranitev gub obraza in zdravljenje pretiranega znojenja (hiperhidroze), tip B pa za zdravljenje cervikalne distonije. 

V estetske namene ga v zelo majhnih količinah natančno vbrizgamo v izbrane dele obraznih mišic, kjer prepreči sproščanje acetilholina iz presinaptičnih veziklov na živčnomišičnem stiku, prekine prenos živčnega impulza in ohromi mimične obrazne mišice. Botulinum toksin je shranjen v viali, ki vsebuje 100 enot.

Mesta aplikacije toksina in tarčne mišice, ki jih ohromimo so zbrana v tabeli: 

Glajenje gub
 

Poseg je hiter in ponovljiv, učinek pa je začasen. Prve 3 do 4 mesece je odziv odličen, nato začne mišica počasi pridobivati moč in po 6 do 7 mesecih ni več vidnega učinka. Po 2 letih ponavljajočega injiciranja toksina se podaljša trajanje učinka.

Komplikacije in neželeni učinki. Občasno se pojavljajo blagi nekaj ur trajajoči glavoboli, otekline na mestu vboda in redko prehodno padajoča zgornja veka in povešen ustni kot. Ostali zapleti so ob pravilni uporabi in poznavanju anatomije obraznih mišic zelo redki.

Kontraindikacije. Botulin toksin je kontraindiciran pri aktivni okužbi na mestu aplikacije, pri znani preobčutljivosti na katerokoli sestavino raztopine (vključno z albuminom), pri bolnikih z motnjami živčno-mišičnega  prenosa (miastenia gravis, Eaton-Lambertov sindrom), pri jemanju aminoglikozidnih antibiotikov ali drugih zdravili, ki učinkujejo na živčno-mišični prenos, v nosečnosti in pri dojenju. Smrtna doza botulinum toksina A za 70 kg človeka je 2700 enot. 

 

Za korekcijo gub, mimičnih linij in brazd je potrebno uporabiti več različnih metod zdravljenja. Najpogostejše metode so zdravljenje z laserjem, polnilci, botlinum toksinom, kemičnim in mehaničnim pilingom ter kirurškimi posegi. Omenjene metode uporabljamo posamezno ali v kombinacijah glede na kožne spremembe in želje bolnikov, ob tem je pomembno časovno zaporedje.