Korekcija uhljev

OTROCI so zaradi prirojene različice (nepravilnosti) – štrlečih uhljev, pogosto predmet posmehovanja s strani vrstnikov. Zaradi morebitnih psihosocialnih posledic, želijo starši čimprejšnjo korekcijo razvojne različice uhlja. Nekateri jih pripeljejo v ambulanto že zelo zgodaj, tudi v prvih treh letih starosti. V tem primeru nepravilnost moti zgolj starše ali skrbnike. Starejši otroci – šolarji pa že sami natančno in prepričljivo povedo svoje želje. Redkeje se za poseg korekcije štrlečih uhljev odločijo starejši bolniki. Indikacija za kirurški poseg-otoplastiko je izgled uhljev kot posledica nepravilno oblikovanega ušesnega heliksa, razširjene ušesne školjke, povečanega kota med školjko in lobanjskimi kostmi, povečane ali razširjene ušesne mečice ali kombinacije vseh naštetih nepravilnosti. Operativni poseg je najbolj smiseln pred vstopom otroka v šolo. V tej starosti so strukture uhlja že popolnoma razvite.

OPISANA JE VRSTA TEHNIK, katerim skupni cilj je doseči trajno simetrična in pravilno oblikovana uhlja. To dosežemo s preoblikovanjem hrustančnega dela uhlja in kože za uhljem v lokalni anesteziji (pri starejših otrocih in odraslih) ali splošni anesteziji pri majhnih otrocih. Najpogosteje uporabljena tehnika se začne z modificiranim vretenastim izrezom kože na zadnji strani uhlja, prikazom hrustančnega dela uhlja, njegovim preoblikovanjem. Za obdržanje nove oblike hrustanca, in ošibitev sprednje strani hrustanca, je le-tega potrebno v večih smereh zarezati-skarificirati, nato pa s posameznimi šivi fiksirati v novem polozaju. Operacijo zaključimo s šivanjem kože.

NAVADNO JE POSEG AMBULANTEN ali v sklopu 1-dnevnega bolnišničnega zdravljenja in le izjemoma je potreben 1-2 dnevni sprejem v bolnišnico. Po posegu so prisotne manjše bolečine, ki jih prve dni lajšamo z blagimi protibolečinskimi zdravili. Do dokončne zacelitve vseh struktur uhlja je potrebno nositi kompresijski trak. Zapleti so redki in povezani s slabšim celjenjem ran (vnetjem), pri redkih posameznikih z večjimi brazgotinami.


Štrleca usesa lahko za otroka predstavljajo velik problem pri vključevanju med sovrstnike. Cilj korekcije je ponovno oblikovanje normalne strukture uhlja, izboljšanje izgleda in dvig samospoštovanja otroka.