Korekcija vek

S STARANJEM koža postane ohlapna in pojavijo se gube, ki so globje in številnejše pri kadilcih in pri osebah z aktinično okvarjeno kožo, hiperpigmentcije, teleangektazije in starostne pege. Na spodnji veki opazimo tako imenovane podočnjake, ki nastanejo zaradi herniacije intraorbitalnega maščevja skozi orbitalni septum. Povesijo se mehka tkiva lica, zaradi česar spodnja veka deluje daljša, kar daje žalosten, utrujen in postaran videz.

Znaki staranja na zgornji veki so:

oblika veke, ki je zakrita z gubami odvečne kože
povešenje obrvi

Te spremembe na videz zakrivajo oko in zaradi njih oči delujejo manjše. V primerih izrazitega presežka kože na zgornji veki, le ta lahko povzroča tudi motnje vida.


Korekcija vek - Uroš Ahčan
Znaki staranja na spodnji veki so vidni kot: podočnjaki (tear trough), brazda na prehodu spodnje veke v lice, izrazite maščobne vrečke, malarne vrečke, povešenje zunanjega očesnega kota, spremembe kože, podaljšanje prehoda veke v lice, ohlapnost veke.

ZGORNJA BLEFAROPLASTIKA
Do nedavnega je estetska operacija vek vključevala izrez kože, maščobe in mišice. Danes vemo, da odstranjevanje tkiv ni primerno za vse paciente. Bolj podrobno poznavanje anatomije vek je privedlo v nastanek novih tehnik, katerim skupno je: ohranjanje maščobe in kože, podpora vek, prerazporejanje mehkih tkiv.

Po izrezu kože sledi izrez orbikularne mišice, pod katero se nahaja orbitalni septum. Z majhnimi rezi skozi orbitalni septum pristopimo v dva predelka, v katerih se nahaja periorbitalno maščevje (slika). Sledi minimalen izrez maščobe, v kolikor je le ta sploh potreben. Pretirana odstranitev maščobe se pooperativno lahko pokaže v obliki  vdrtih oči. Sledijo šivi kože.

Povešena solzna žleza lahko povzroči oteklino zunanjega dela zgornje veke. V tem primeru napravimo dvig žleze.

SPODNJA BLEFAROPLASTIKA
Poseg spodnje blefaroplastike je precej bolj zahteven od posega na zgornji veki, prav tako je tudi okrevanje daljše.
Obstajajo različne tehnike: 
Transkonjuktivalna blefaroplastika, kjer skozi rez na notranji strani spodnje veke odstranimo ali prerazporedimo maščevje v spodnji veki, brez na zunaj vidne brazgotine. Subciliarni pristop pa je klasičen pristop, primeren za paciente z odvečno kožo na spodnji veki, kjer z rezom vzdolž roba spodnje veke, skozi orbikularno mišico in orbitalni septum pristopimo do treh maščobnih predelkov spodnje veke (slika). Sprostimo maščevje in ga v kolikor je potrebno pazljivo izrežemo. V zadnjem času se v svetu na področju estetske kirurgije spodnje veke, bolj uveljavlja trend prerazporeditve maščevja preko orbitalnega roba, s ciljem, da spodnja veka ohrani poln, mladosten videz. Ker s staranjem rob spodnje veke izgubi svoj tonus in postane ohlapen, sočasno pogosto opravimo tudi tako imenovano kantopeksijo oziroma dvig lateralnega očesnega kota. S šivom dela mišice ali ligamenta na periost lateralnega dela orbite, spodnjo veko fiksiramo v željenem položaju, s tem jo zategnemo, lateralni očesni kot pa dvignemo v položaj, ki je nekoliko višji od medialnega, kar je značilnost mladostnega očesa.   

Skozi orbitalno mišico in septum pristopimo do treh maščobnih predelkov spodnje veke.

Za dodatno izboljšanje videza lahko kožo vek previdno tretiramo z laserjem ali nežnim kemičnim pilingom. Kadar je staranje spodnje veke v določeni meri posledica povešanja mehkih tkiv lica, moramo za doseg dobrega pooperativnega rezultata opraviti dvig osrednjega dela obraza, tako imenovani mid face lift. Obstajajo številne različne tehnike mid face lifta.