Lasersko pomlajevanje

Za trajnejše in manj tvegane učinke pomlajevanja se pogosto uporabljajo laserski sistemi, ki so učinkoviti predvsem za korekcijo začetnih znakov staranja kože. »Za razliko od zdravljenja z botulinom toksinom, lahko z laserjem odpravimo tudi žilne in pigmentne motnje na koži in histološko vplivamo na njeno strukturo.

Lasersko pomlajevanje

PREDNOSTI laserskega zdravljenja v primerjavi s klasično kirurgijo so v natančnosti posega, manjši krvavitvi ter v ugodnejših pooperativni učinkih.

Pri ablativnem pomlajevanju z visokoenergetskim laserjem odstranimo vrhnje plasti kože, izravnamo drobne gube in odpravimo žilne in pigmentne motnje. Učinek je takojšen in opazen, celjenje pa traja približno sedem do štirinajst dni. Zapleti so redki, možne so le blage bolečine, oteklina, pordelost zdravljene kože in prehodne motnje pigmentacije (obarvanja kože). Učinki so opazni in dolgotrajni, ter histološko potrjeni. Postopek izvajajo le v dobro opremljenih laserskih centrih, izvaja pa ga plastični kirurg ali dermatolog. 


V zadnjem času priporočamo kombinacijo glajenja dinamični gub z botulinum toksinom in po krajšem časovnem obdobju dodatno zdravljenje z ablativnim laserskim posegom.

 

Pri blažjem neablativnem pomlajevanju z različnimi laserskimi sistemi ali z obsevanjem z močno svetlobo pa želimo predvsem upočasniti staranje kože. S seegrevanjem usnjice želimo vplivati na nastanek novih kolagenih vlaken in spremeniti strukturo kože. Pacienti z globokimi gubami in povešeno kožo od takšnega načina zdravljenja ne smejo pričakovati dobrih rezultatov. Prve spremembe pigmentnih in žilnih nepravilnosti se praviloma opazijo šele po treh do šestih mesecih, zgladitev drobnih gubic pa po dvanajstih do osemnajstih mesecih. Prednost takšnega posega je v njegovi neinvazivnosti, hitri vrnitvi na delovno mesto in v zelo majhnem številu zapletov. Glavna slabost je potreba po večjem številu ponovitev in učinki, ki nikakor niso primerljivi z agresivnejšim - ablativnim načinom pomlajevanja. V novejšem času uporabljamo tudi posebne laserske sisteme ali ročnike s frakcionarnim delovanjem, ki omogočajo hitrejše celjenje obsevanega področja, in dobre rezultate.

Lasersko zdravljenje ne predstavlja občutnejšega neugodja, zato manjši posegi običajno ne zahtevajo anestezije. Pri pomlajevanju celotnega obraza pa priporočamo lokalno anestezijo v obliki mazil ali blokade obraznih živcev, pri bolj kompleksnem zdravljenju svetujemo splošno anestezijo. Po posegu se pojavi pordelost kože in rahla oteklina, ki izgineta v nekaj dneh. Kasneje se lahko pojavijo kruste. Zaradi videza je družabno življneje moteno vsaj deset dni. Po posegu moramo vsaj šest do osem tednov omejiti izpostavljenost soncu. V prvih 14 dneh je koža tudi bolj občutljiva za bakterijske in virusne okužbe, kar lahko podaljša celjenje, le izjemoma pa povzroči brazgotine.

Nezaželeni pojavi so spremembe v pigmentaciji in površini kože, ki pa so večinoma prehodni, redkeje trajni.
Za korekcijo manjših gub in neravnin kože pa lahko uporabimo tudi trajne ali začasne polnilce. V zadnjem času se zelo pogosto uporabljajo tudi za oblikovanje in estetsko korekcijo ustnic. Uporabljamo telesu lastno tkivo (maščobne celice, fibroblaste) ali biorazgradljive materiale (hialuronsko kislino).