Preoblikovanje telesa po masivnem hujšanju - Total body lift

O debelosti govorimo takrat, kadar je vrednost BMI (body mas index =  statisticna mera, definirana kot razmerje med posameznikovo tezo in visino) več kot 30. Kadar je ta indeks večji od 35 govorimo o hudi, kadar je več kot 40 pa o morbidni(bolezenski) debelosti, medtem ko o ekstremni debelosti govorimo takrat, kadar je BMI večji od 50.

Pri ljudeh s prekomerno telesno težo je večja incidenca spremljajočih bolezni, kot so osteoartroza, arterijska hipertenzija, sladkorna bolezen, srčno popuščanje, astma, obstruktivna apnea med spanjem, motnje v presnovi lipidov in pa gastroezofagialni refluks. Ljudje s prekomerno telesno težo so pogosto psihološko bolj obremenjeni, imajo nizko stopnjo samozavesti, pogosto so depresivni. Ti ljudje se tudi težje gibajo, odvajajo vodo in blato ter imajo funkcionalne motnje spolnosti. Kot posledica debelosti se pri večini razvije tudi muskuloskeletna bolečina, pod velikimi kožnimi gubami, kjer so idealni pogoji za rast glivic, pa se razvijejo intertriginozna vnetja.

V zadnjem desetletju se vedno več pacientov odloča za tako imenovane bariatrične posege, ki na podlagi restrikcije vnosa hrane ali pa  malabsorbcije hrane, pomagajo takšnim ljudem pri hujšanju. Bariatrične operacije se delijo na tiste s klasičnim pristopom ali laparaskopske. Po drugi razdelitvi jih lahko delimo tudi na restriktivne operacije, ki zmanjšajo vnos hraniv ter kombinacijo restriktivnih in malabsorbcijskih metod, ki delujejo tako po principu zmanjšanega vnosa kot tudi slabše absorbcije zaradi obvoda večjega dela tankega črevesa. K prvem sodi trak oz. manšeta okoli želodca, k drugim pa roux-en Y obvod, BPD (biliopankreatic diversion) in druge.

Osnove preoblikovanja telesa po masivnem hujšanju

Preoblikovanje telesa po hujšanju  

OBLIKOVANJE TELESA po izgubi telesne teže je za bolnike vsaj tako pomembno kot sama bariatrična operacija in odločilno vpliva na njihov fizični izgled, s tem pa tudi psihično počutje in samozavest.

POSLEDICA MASIVNEGA HUJŠANJA pri pacientih je namreč obilica odvečne kože, ki je moteča s funkcionalnega in estetskega vidika nesprejemljiva (slika). Pri vsakem pacientu je razporeditev odvečne kože različna in temu moramo prilagoditi tudi posege.
Pri vsakem pacientu posebej moramo opredeliti najbolj moteča področja in izdelati načrt operacije. Običajno ta poteka v dveh ali več fazah. V prvi fazi se napravi korekcija trebuha, glutealne regije in stegen, v drugi fazi sledijo dojke in roke, v tretji fazi se obravnava odvečna koža obraza. Kot že rečeno je pri vsakem posamezniku razporeditev odvečne kože različna, zato pri vsakem ne bodo potrebni vsi posegi. Za operacijo so primerni pacienti, ki vzdržujejo stabilno telesno težo vsaj eno leto, najboljše rezultate pa dosežemo pri pacientih, ki znižajo BMI na 25 do 30. V kolikor ima pacient veliko spremljajočih bolezni kot so arterijska hipertenzija, sladkorna bolezen in druge, je smotrno zelo natančno premisliti ali je pacient primeren za poseg in v kolikor smatramo, da so tveganja za poseg prevelika, takšnega pacienta ne operiramo. Preoblikovanje celotnega telesa je namreč izredno zahteven in dolgotrajen poseg, z veliko izgubo krvi in velikim tveganjem, ki se lahko končna tudi s smrtnim izidom. Zato je zares smotrno, da vedno ocenimo tveganja, predno se lotimo samega operativnega posega.

PREOBLIKOVANJE TELESA po masivnem hujsanju je izredno kompleksna in dolgotrajna operacija, ki je seveda lahko povezana z dolocenimi zapleti. Med obicajnimi moznimi zapleti so najpogostejsi vnetje, razprtje rane in nastanek grdih brazgotin. Po operaciji lahko pride do nastanka seroma, torej nakopicenja tekocine pod kozo, ki ga je obicajno potrebno veckrat zapored evakuirati z igelno aspiracijo. Dolžini in zahtevnosti te operacije, ki vključuje velike telesne površine sta lastna zapleta velika izguba krvi med operacijo in zapleti povezani z dolgotrajno anestezijo. Redek zaplet je globoka venska tromboza, ki lahko privede do pljucne embolije (incidence manj kot 0,1%). Ta je izredno nevarna komplikacija in bistveni so ukrepi za preprecevanje njenega nastanka. Eden od taksnih ukrepov je nosenje kompresijskih nogavic med in po sami operaciji, drug pa cimprejsnja spodbuditev pacienta po operaciji k hoji.

Preoblikovanje telesa po hujšanju