Tako različni pa tako podobni

Videl sem ene in druge

Camp Nou, Barcelona. Gledam v daljavo na zelenico. Akcije se vrstijo druga za drugo, kakovostna igra, streli z različnih položajev, borbenost,nepopustljivost, znoj, posamezni virtuozni gibi,zmagoslavni dvigi rok, nekaj grdih besed in ostrih pogledov, a timski duh. Igralci obeh ekip že vrsto let počnejo le eno stvar. Navdušujejo ljudi, delajo življenje lepše, bolj polno. Strast, znoj, solze in smeh, veselje. Prepovedan položaj, streli visoko prek gola, nevarna igra s podplatom... v žaru borbe. Nobenenega glasnega negodovanja, žvižganja, preklinjanja. To so naši fantje vzgojeni v našem klubu. Nadaljujejo bogato tradicijo, prizadevanja in uspehe generacij pred njimi. Ponos naroda. Garajo na treningu in tekmi, srce puščajo na igrišču. 1. Liga. Zvezdniki. BARCA.

OP blok UKC Ljubljana. Gledam v daljavo skozi okna operacijskih dvoran. Akcije se vrstijo druga za drugo, kakovostno delo, ljudje na različnih položajih, borbenost, nepopustljivost, znoj, posamezni virtuozni gibi, zmagoslavni dvigi rok, nekaj grdih besed in ostrih pogledov, a timski duh. Sodelavci mešanih ekip že vrsto let počnejo le eno stvar. Navdušujejo ljudi, delajo življenje lepše, bolj polno. Strast, znoj, solze in smeh, veselje. Popolna zbranost, občasna napetost, prostora za napake ni, redko se konča z neodločenim izzidom, porazom. Zunaj pa polno glasnega negodovanja, žvižganja, preklinjanja. Le malo jih pomisli to so naši fantje in dekleta vzgojeni v našem klubu.Nadaljujejo bogato tradicijo, prizadevanja in uspehe generacij pred njimi. Ponos naroda. Garajo, vsak dan, srce puščajo v operacijski dvorani. 1. Liga. Javni uslužbenci. UKC.

Camp Nou.Barcelona. Uprava, lastniki, gledalci, navijači, nacija. Isti cilji. Nihče ne sprašuje po notranjih rezervah, nihče ne grozi, da ne bo več zalival in kosil trave, narisal črt, pral dresov, na trening prinesel le eno na pol prazno žogo, zamujal z izplačili igralcem, naročil le enega sodnika. Igralci so najpomembnejši sogovorniki. Igralci so jedro ekipe. Hvaljeni in spoštovani. Nikoli, nihče ne postavlja pod vprašaj obstoj pomembnega kluba. Pa gre zgolj za nogomet. Brcanje žoge od gola do gola.

Ljubljana. SLOVENIJA. Uprava, lastniki, gledalci, navijači, nacija. Različni cilji. Iščejo se notranje rezerve, grozijo, da ne bo najkakovostnejšega materiala, da ne bo plačila..., kirurgi sploh niso sogovorniki. Kirurgi niso jedro ekipe. Kirurgi so le delovna sila, javni usužbenci z masko prek ust, ki jo lahko snamejo le pri predavanjih, prenosu znanja in pogovorih s pacienti, za različna opravičila in pojasnila.  Pod vprašaj se postavlja obstoj pomembnega kluba. Pa ne gre zgolj za nogomet. Brcanje žoge od gola do gola. V OP bloku UKC Ljubljana gre za preživetje, gre za zdravje ljudi, izrez malignih tumorjev, sestavljanje zlomljenih kosti, transplantacije srca, jeter in ledvic, mikrokirurške prenose tkiv...

Kirurgi v OP blok UKC Ljubljana še vedno igramo v 1. Ligi, svetovnega formata. Kljubujemo glasnemu negodovanju, žvižganju, preklinjanju imenih in brezimenih oseb in javni besedi. Kljubujemo vse slabšim pogojem, ponižno s stisnjenimi zobmi. V deželi kjer so nekateri najbolj vplivni in bogati posamezniki, »zdravniki družbenih bolezni« vrsto let stali na strani bolezni, zaradi denarja in osebnih ugodnosti dopuščali, da je deželo dušila tuberkuloza, da se je rak z  zasevki razširil v vse družbene pore, kosti države, spregledali so jetiko in sifilitični izcedek iz lulčka ter ob močno povišani temeperaturi zgolj zamahnili z roko. Za denar, za velike in male ugodnosti. Ž liga. Liga brez pravil, brez sodnikov. Liga kjer (so) se iz gledalcev in igralcev norčevali. Nekaj časa je šlo. Zaradi potrpežljivosti, zaradi slovenske majhnosti, ponižnosti, naivnosti. Nato pa so se dvignili gledalci. Igralci ostajamo še na igrišču. Bojim se, da končamo tam med Fondovimi bloki, na Plečnikovi, zaraščeni razvalini, se razkropimo v druge klube ali snamemo kape in maske. Verjamem, da se bodo le redki vdali v usodo in se kot večinagledalcev in poslušalcev zadovoljili z iskanjem skrivnostnega zvoka, gledanjem kuharskih mojstrov slavnih in za svojo usodo poklicali usposobljene vedeževalce na 090...Odločiti se bo treba. Želiteše naprej imeti moštvo v zelenih dresih primerljivo z Camp Nou, Primera Division, Barco? Za zdravje gre in ne za igro od gola do gola. Tudi zato pa je potreben denar. Brez denarja ni kakovostne igre.

 

Bolna kokoš

Da bi užili življenje v vsej lepoti je potreben zdrav duh v zdravem telesu. Večina nas ima oboje, pa kljub temu dovolimo, da nam radosti življenja polzijo med prsti kot, kot cvetlični med iz prevrnjenega kozarca. In, kaj ko zbolimo ali se poškodujemo? Zdravniki z bogatim strokovnim znanjem, pravo mero empatije, kančkom dvoma, jasnim ciljem, predano in sistematično opravijo pregled. Pacienta najprej povprašajo o glavni težavi, problemu. Nato opazuje, otipa, osluškuje, naroči pregled krvi, slikovne preiskave... Postavi diagnozo, natančno opredeli problem in skladno s sodobno medicino pacientu predlaga zdravljenje. Če želi pomagati (biti uspešen, cenjen in obiskan) se ne sme pretvarjati, slepomišiti, odlašati... Pač pa mora učinkovito ukrepati skladno z doktrinami dobre prakse, z znanjem, ki si ga je pridobil med desetinami tisočev prebranih strani strokovne vsebine. V kritičnih primerih pa so potrebni hitri in radikalni ukrepi. Slovenska plastična kirurgija si je svetovno slavo v Godinovih časih pridobila ravno s hitrimi in radikalnimi rezi. Poškodovancem z zmečkanimi udi so najprej odstranili hudo poškodovano, odmrlo tkivo, nato pa je več zdravnikov skupaj napravilo stabilizacijo skeleta, mikrokirurški šiv prekinjenih žil in živcev, ter rekonstrukcijo mehkih tkiv tudi s prostim prenosom tkiva z drugega dela telesa. Kadarkoli! Ena učinkovita operacija do končnega rezultata, timsko, usklajeno,...hudo poškodovan ob 18-ti uri, dokončno oskrbljen ob 5 uri naslednji dan. Z znanjem, požrtvovalnostjo, z imeni in priimki, premišljena in dobro izvedena akcija do skupnega končnega cilja. Čvrtst skelet, dobro prekrvljeno tkivo, hitro in uspešno celjenje in dober funkcionalni in estetski rezultat. Po nekaj dneh (redko tednih) je poškodovanec zapustil bolnišnico. Ponovno hodil, ustvarjal, delal, dajal. IN....? In... slovenska kokoš si je že davno zlomila nogo, šepa, rana se je vnela in vnetje se širi. SLO kokoš ogroža septično stanje, na smrt je bolna. Ima bolno telo in s pomanjkanjem uma, brezglavo opotekajoče teka na vse strani. Zdravnikov pa od nikoder. Namesto kirurškega pristopa le pogovori, dogovori, pregovori, okrogle mize, rumene klinike, komentarji brezimenih neznancev z inicialkami, facebook, twiter, čakanje na drugo izmeno in izgovarjanje na prvo, ustavna presoja, referendum, koalicija, opozicija, parlamentarna večina...Prišli so v zdravniških oblačilih, a ne da bi pozdravili kokoš, prišli so le po jajca. Bilo jih je veliko in odnesli so veliko jajc. In svet brez jajc ne more obstati, zato se bojim, da bo umrla slovenska kokoš in z njo tudi slovenska medicina. Drage bralke in bralci, dokler imate zdrav duh v zdravem telesu uživajte življenje v vsej svoji lepoti in pazite, da se ne prevrne kozarec cvetličnega medu.