Zakaj kirurgija

Telo gre v prah in duša v spomine? … in spomini zagotovo obstajajo, podarjeno znanje, ljubezen, razkrite skrivnosti, začrtane potiprav tako. Zamislite si, da  bi vsak nasmeh preračunali v denar, vsako dobro dejanje v zrno zlata, vsak dan. Pred seboj bi imeli pravo bogastvo, ki ga morda ne bi znali uporabiti. Tako pa je pravo bogastvo v nas, prav varno shranjeno, v naši glavi, med vijugami v sivini in belini, v režnjih. Zagotovo vem, da je prav to največje bogastvo, večje od gore zlata in vreče denarja. Le kdaj v resnici potrebuješ zlato. Redko. Zelo redko. Skoraj nikoli. Pa denar? V trgovini, …

Kaj pa znanje in ljubezen, lepe misli? Vsako minuto. Pri prečkanju ceste, pri šolski nalogi, pred spanjem… Zamislite si, da si z vrečo denarja in goro zlata na samotnem otoku. Z denarjem bi se nekaj časa lahko grel, ko bi zanetil ogenj, zlato bi bilo le težko breme. Rešil bi se le z znanjem, iznajdljivostjo, voljo, željo.

Od nekoga bi lahko vzeli prav vse mišice telesa in si jih prenesli na svoje telo, pa ne bi veliko pridobili, še vedno bi bili šibkejši od osla ali mule. In če nam nekdo podari le nasmeh, lep pogled ali celo odlično idejo, znanje…., nam spremeni življenje, kljub temu, da ideje ne moremo izmeriti ali stehtati. In to darilo je večno, ostane v spominu. Iz knjige Smrt na Škrlatnem vrhu (U.A.)

Kirurgija je bogata. Le malo je poklicev, ki lahko v nekaj urah prek usklajenega gibanja prstov in znoja, solze žalosti in grozo v očeh, spremenijo v solze sreče, videz olajšanja. Ne oziraje se na veter in sonce, stanje borze, politične razmere… Le malo je poklicev, ki ponujajo toliko izzivov, čustva, strast. Le malo poklicev odloča med življenjem in smrtjo, med okvaro in normalnim delovanjem telesa, med skaženostjo in prijetnim videzom soljudi. Če bogastvo merimo s spomini so kirurgi prav gotovo med najbogatejšimi zemljani.

1. Telesu vračamo funkcijo, obliko in otroške sanje.

Najprej vas lepo pozdravljam!
Ker se nismo srečali, ko sva z ***** imela kontrolo, sem se odločila, da vam pišem.
Rada vam bi napisala, kako sem vesela, da ste ****** naredili čudež in mojemu sinku rešili prstka desne roke. Vem, da imate pacientom veliko in se mogoče vseh ne spomnite. Mi velikokrat mislimo na vas.
******* že hodi v drugi razred OŠ in igra harmoniko, kakor je imel željo pred nesrečo. Zato vam ob tej priložnosti pošiljam fotografijo, da boste videli, da se mu je želja s pomočjo VAS uresničila. 
Hvaležni vam bomo celo življenje. Lepo vas pozdravljamo in vam želimo prijetne praznike. 

2. Vračamo telesno celovitost.  

 
Poštovani doktore!
Operiana sam od karcinoma dojke ************ hodini života. Srečom sve se završilo na dobar način. Bolest sam prebrodila i življela s tim godila.
Od samog početka sam željela uraditi rekonstrukcijo dojke i nije mi bilo dovoljeno što su svi meni za utjeho govorili, pa nije strašno važno je da si živa.
Godinama sam i sama morala misliti na taj način, jer druge mogučnosti nisam imala.
I tada se desilo ono, što sam godinama priželjkivala. Deseli ste se vi. Jednostavno i potpuno bez ceremonija. U dvije sedmice je sve bilo završeno. Moja odluka da ču operacijo uraditi, naša klinika, vaš dolazak.
Mogu reči, da se u životu stvari i dese kad je vrijeme za to. Sigurno je, da je moje vrijeme došlo sa vama. Beskrajna sreča, koju sada osječam i nemogučnost, da vam pokažem, koliko sam vam zahvalna za ono što ste učinili. 
Več godinama sam članica našeg udruženja Renesansa, koje okuplja žene operirane od tumora dojke. U udruženju se pričalo i o mogučnost rekonstrukcije, ugradnje implantata ali to jednostavno nije bila praksa. Hvala vam i u ime svih njih, kojim ču ja sigurno postati uzor i primjer, da dobre stvari mogu i treba da se dešavaju, posebno nakon pakla saznanja dijagnoze i svega onog potrebnog, a strašnog što svaka od nas preživi u toku svog liječenja. U Sarajevu i u našem udruženju ja sam prva osobo, na kojoj je urađen ovaj zahvat.
Simbol moje zemlje i grada je u ovom skromnom poklonu koji šaljem. To je mali znak pažnje, tek toliko da sa svojim prijateljima popijete gutljaj prave bosanske kahve. 

Hvala vam za sve što ste uradili.

3. Omogočamo vrnitev na najvišje gore sveta.