Bazalnocelični karcinom

JE NAJPOGOSTEJŠI primarni maligni tumor kože. Imenjemo ga tudi bazaliom ali kratko BCC. Tumor raste lokalno invazivno in razdiralno, vendar se le izjemoma razširi v bezgavke ali oddaljena tkiva. Svetujemo cimprejšnjo odstranitev s kirurškim izrezom.

POJAVLJA SE SKORAJ IZKLJUČNO PRI BELCIH. V 93% se pojavi na soncu izpostavljenih delih telesa, glavi in vratu, od tega kar 25-30% na nosu. Večina bazaliomov nastane na koži, ki je bila predhodno izpostavljena soncu. Nikoli se ne razvije na sluznici, lahko pa nanjo preraste iz kože. V 95% se pojavi pri starosti med 40 in 79 let, pogosteje pri moških (v primerjavi z ženskami je razmerje 1,5:1). Rizični dejavniki so tip kože, izpostavljenost soncu, starost, zdravljenje z imunosupresivnimi zdravili (AIDS ali po transplantaciji organov), izpostavljenost UV in ionizirajočem sevanju. Lahko se razvije iz premaligne spremembe (nevus sebaceus ali Jadassohnov nevus), ki je v področju skalpa, kot dobro omejena rumenkasta pega prisoten ob rojstvu.

Klinična slika:

Nodularni tip: Nastane kot vošceno prosojna, trda, rahlo privzdignjena, gladka papula ali vozlic kožne barve z drobnimi teleangiektazijami. V sredini lahko nastane razjeda. Povrhnji tip: Leži v nivoju kože, je eritematozen in hrapave površine. Pogosto je pigmentiran in se nagiba k ulceraciji. Pigmentirani tip: mocno rjavo pigmentirana tvorba. Morfeaformni ali sklerozantni tip: cvrsta, bela ali rumena slabo omejena tvorba.

Tumor pogosto ulcerira. Razjedo prekrije krusta, ki lahko za seboj pusti atroficno brazgotino. Ulceracije postajajo scasoma vse vecje, širijo se vse smeri in lahko povzrocijo obsežno unicenje okolnih tkiv.

Najpogostejši nacin zdravljenja bazaliomov je kirurška ekscizija-izrez. Uspešnost zdravljenja (85-  95%) je odvisna od velikosti lezije, histološkega tipa tumorja (najuspešnejša je pri nodularnem in povrhnjem tipu) in lokalizacije tumorja. Vecina avtorjev priporoca popolno ekscizijo z varnostnim robom. Pri napredovali obliki so potrebne vecje operacije in nadomešcanje tkivnih vrzeli z lokalnimi kožnimi režnji.

Rentgensko obsevanje se uporablja redkeje, predvsem pri starejših bolnikih, ki niso primerni za kirurško zdravljenje, in pri obsežnih tumorskih rašcah. Pogosto se dopolnjuje s kirurškim zdravljenjem.     
Elektrodesikacija in kiretaža se zaradi pogostih ponovitev tumorja redkeje uporabljata. Enako velja tudi za  kriokirurgijo in kemoterapijo. Pri dolocenih oblikah pa priporocamo tudi mazilo Aldara za zdravljenje površinske oblike bazalioma. Nazilo vsebuje imikvimod, ki spodbuja telesu lastne imunske, obrambne mehanizme v koži.