Rak dojke


V ŽIVLJENJU se pogosto znajdemo v slepi ulici. Prestrašeni, sami, brez pravih idej in prave volje. Rak je beseda, ki nas nedvomno postavi v tako ulico. Pred visoko steno, kjer se brez moči sprašujemo zakaj jaz, zakaj moja družina. Po prvih neprespanih nočeh, po dnevih tesnobe in strahu pa se moramo vprašati, kaj bo jutri in pojutrišnjem.

ALI OBSTAJAJO PRAVILNE POTI, REŠITVE? Jih poznamo? Kaj lahko storim sama, kaj družina in prijatelji, kaj medicinska znanost in zdravniki? Vsak mora prispevati svoj del.

NEDVOMNO JE POMEMBNO, da bolnica najprej sprejme dejstvo, da ima raka, dejstvo, da potrebuje pomoč, zdravljenje. Na srečo je medicinska znanost v Sloveniji na zelo visokem nivoju in ženskam z rakom dojke lahko ponudi vse najsodobnejše oblike zdravljenja raka, kot tudi posledic, ki pri zdravljenju raka nastanejo. Poleg sodobnega obsevanja, sistemskega in hormonskega zdravljenja ter bioloških zdravil, je močno napredovalo tudi kirurško zdravljenje. Napredno kirurško zdravljenje onkoloških kirurgov omogoča radikalno odstranitev tumorja in obolelega tkiva, znanje plastičnih kirurgov pa omogoča rekonstrukcijo dojke. Danes lahko z znanjem mikrokiruških tehnik napravimo novo dojko, ki se po obliki, velikosti, prostornini in drugih lastnostih lahko povsem približa zdravi dojki.

TOREJ ŽENSKA, KI JE ZBOLELA ZA RAKOM DOJKE NIKAKOR NI V SLEPI ULICI ali pred nepremagljivim zidom. Je na zelo prometni in nevarni cesti, ki pa jo že prečkalo mnogo bolnic. V razvitem svetu skoraj vsaka osma ženska! Ženska z rakom dojke mora sprejeti pomoč. Na lepšo in varnejšo stran jo bomo peljali skupaj: požrtvovalnost in razumevanje družine, strokovnost zdravstvenega osebja in psihosocialna pomoč tistih, ki so to pot že prehodile.

OB SOOČENJU Z DIAGNOZO pa se je potrebno za to pot pripraviti. Za vsak korak posebej. Za začetek pa so potrebne prave informacije. Načrt izhoda iz težav. Bolnice rade rečejo, da jim je diagnoza Rak dojke v hipu zrušila svet. Življenje se postavi na glavo in vsi problemi, ki so jih reševale v preteklosti izgubijo smisel in pomen. Najdejo se v povsem novi situaciji, ki je niso vešče. Bolnice navadno nimajo ustreznega predhodnega znanja in izkušenj. Pojavi se množica novih vprašanj in ogromno različnih informacij. Ko želijo poiskati ustrezne informacije na medmrežju in v iskalnik odtipkajo besedi “Breast cancer” dobijo v desetinki sekunde okoli 138,000,000 zadetkov. V primeru, da v iskalnik zapišejo “Rak dojke”pa v istem času okoli 124,000 zadetkov.

Namesto obupanega iskanja pravih informacij med poplavo različnih podatkov, ženska potrebuje ustrezen tim, ki ji bo pomagal v težkem prehodnem življenjskem obdobju.

ODLOČITVE MORAJO BITI smiselne, pretehtane in racionalne.

ŽENSKA POTREBUJE pomoč skupine zdravnikov: družinskega zdravnika, kirurga onkologa in plastičnega kirurga, onkologa, ki se ukvarja s sistemskim zdravljenjem in obsevanjem ter psihologa. Nedvomno pa je ključna pomoč družine in prijateljev. Razumevanje in podpora družinskih članov in sodelavcev bistveno olajša proces zdravljenja. Za vsako žensko, ki se sooči z diagozo raka dojke je pomembno, da zbere ustrezne informacije in sprejme pomembne odločitve. Ob tem pa se mora tudi vprašati, ali lahko sama pripomore h končnemu rezultatu zdravljenja, oziroma sama vpliva na celjeneje ran in izhod operacije.


Rak dojke
Z razvojem stroke se v UKC Ljubljana trudimo, da se zdravljenje raka dojke ne zaključi s pohabljenostjo, psihosocialnimi problemi...,

Rak dojke
... temveč z lepim estetskim videzom, telesno celovitostjo, novo izkušnjo ter še boljšo kakovostjo življenja.